Beginnen met darten: Wat heb ik nodig?

Als je gaat beginnen met darts heb je natuurlijk een aantal spullen nodig. De belangrijkste spullen zijn:

  • Dartpijlen
  • Dartbord
  • Dartbord Surround
  • Dartmat
  • Oche of throwline

Zoals je begrijpt zijn de belangrijkste spullen die je nodig hebt om darts te beoefenen dartpijlen en een dartbord. Een set dartpijlen bestaat uit 3 pijlen. Het is verstandig om dartpijlen te kiezen die het beste bij je passen. Iedere darter heeft namelijk een andere manier van gooien, waardoor een bepaalde set pijlen bij ieder afzonderlijk persoon altijd op een andere manier in het bord staan.

Hoe de pijlen in het bord staan maakt in principe niet veel uit. Bij de éne darter staan de dartpijlen wat meer rechtop, bij de andere hangen ze juist omlaag. Het gaat er uiteindelijk om hoe goed je scores kunt gooien. Bedenk echter wel dat je pijlen niet te veel bepaalde scoringsgebieden blokkeren. Met darten is het namelijk belangrijk dat je dartpijlen zogezegd kunt “groeperen”. Als je drie pijlen in de triple 20 gooit, gooi je immers de maximale score (180).

Naast dartpijlen is het dartbord ook van belang. Als je begint met darten hoef je niet zo’n duur dartbord aan te schaffen. De meeste dartborden die dartshops verkopen zijn immers goed genoeg voor beginners.

Wat minder essentiële dartspullen, maar wel belangrijk zijn de dartbord surround, dartmatten en oche’s of throwlines. Dartbord surrounds en dartmatten kunnen worden gebruikt om respectievelijk de muur en vloer te beschermen tegen de pijlen en andersom. De oche of throwline is bedoeld om de juiste werpafstand te waarborgen. Een oche is een verhoging waar je tegenaan kunt staan, een throwline is meestal een sticker die je op de grond kunt plakken.

De juiste werpafstand is overigens 2.37 meter. Een dartbord moet op 1.73 meter hangen, gemeten vanuit het midden van de bulls-eye.

Aanvullende accessoires:

Naast de reeds genoemde spullen heb je ook wat minder belangrijke accessoires. Dit zijn bijvoorbeeld shafts en flights (hiermee kun je dartpijl personaliseren en de juiste afmetingen geven om mee te gooien), dart wallets (om je dartpijlen mee op te bergen) en scoreborden, stiften en wissers. Met de laatste 3 dart accessoires kun je makkelijk de scores bijhouden tijdens het darten.